Nog steeds is de legerdump populair. Al decennialang is dit naast de kringloopwinkel een plek waar veel modeliefhebbers hun in het oog springende kleding en accessoires halen. Vaak voor weinig geld. Er zijn sowieso bijzonder veel items die uitgevonden zijn voor het leger. Door deze kleding te recyclen, ben je nog duurzaam bezig ook. Welke fashion-items namen we over van het leger?

Tweedehands: duurzaam en goedkoper

Duurzaam wil niet altijd zeggen dat het duurder wordt, zoals bijvoorbeeld op het gebied van energie. Wellicht dat het vergelijken en overstappen van energie naar een andere energiemaatschappij de energie niet alleen goedkoper maakt, maar wel duurzamer. En in sommige gevallen zelfs goedkoper, door subsidies van die leveranciers krijgen van de overheid. Maar om terug te komen op ons consumeergedrag op kledinggebied: het recyclen van afgedankte legerkleding gebeurt al tientallen jaren. Op een hippe manier, ook nog. En over het recycelen van kleding, hoeven geen vraagtekens gezet te worden wat betreft de duurzaamheid.

Koppelriemen, pilotenbrillen, dog tags

Sommige van die legerdumpzaken, die vroeger een beetje muf roken, zijn intussen volwaardige kledingwinkels geworden, zoals Sietsma in Alkmaar, waar het sowieso fijn winkelen is. Pilotenbrillen, koppelriemen en dog tags (identiteitsplaatjes aan een ketting) - hip geworden door de serie Tour of Duty in de jaren '90 - kun je er krijgen, alsmede andere militaire fashion-items. Denk aan het bomberjack, dat voor straaljagerpiloten is ontworpen, waarbij de oranje binnenkant diende als redding voor drenkelingen. In zee gestorte piloten keerden het jasje binnenstebuiten waardoor ze beter opvielen voor eventuele redders in nood.

In elke walk-in te vinden: Dr. Martens-laarzen en de trenchcoat

Natuurlijk is de Dr. Martens-laars in elke walk-in een bijna verplicht item. Ze zijn stoer en mateloos populair, ook tweedehands. De schoen werd uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse legerarts, die meer comfortabel schoeisel wilde hebben. De Eerste Wereldoorlog staat bekend om de strijd in de koude, natte en tochtige loopgraven. Voor officiers werd de lange loopgravenjas uitgevonden, na verloop van tijd waren het echter hun vrouwen die er goede sier mee maakten. Het item drong door tot Hollywood en een army-trend was geboren.

Baretten, navytruien, camouflagebroeken...

En de lijst blijft maar groeien. Fashionista, en koningin, Máxima Zorreguieta baarde opzien door het dragen van een baret boven een smaakvol ensemble. De stoere schipperstrui (in navyblauw of legergroen) is tijdloos hip, de camouflagebroek al net zo, en het katoenen legerjasje - bij voorkeur nog voorzien van een vlaggetje en de naam van de oorspronkelijke drager - duikt ook nog overal op. Überhaupt is de camouflageprint in eindeloos veel vormen op de catwalk te zien. En zelfs onze onderkleding kan in legergroen: denk daarbij aan de stoere tank top. Je hoeft de oorlog niet interessant te vinden om dol te zijn om de vele kleding die het militaire bestaan heeft voortgebracht.