Mode-iconen en beeld uit de jaren '80


Muziek, mode, film, onze culturele belevingswereld heeft sinds de komst van het internet een vlucht genomen, en is tegelijk versplinterd. Met onbeperkt internet op de telefoon, laptop en tablet zien we bij wijze van spreken in enkele klikken hoe ze er in pakweg Santiago, Johannesberg of Tokyo bij lopen. En halen daar inspiratie uit. Iedereen kiest zijn eigen favorieten. In de jaren '80 was dat anders.

Jaren '80: Michael Jackson en Madonna

Een modepolitie heeft officieel nooit bestaan, maar toen er minder mogelijkheden tot globale communicatie waren, moesten we het op muziek-, film- en modegebied doen met datgene wat ons bereikte. Modevlogs, laat staan influencers hadden we niet, wel een programma als Toppop. Daarin kwamen wereldberoemde artiesten hun nummers spelen. Hun looks werden vervolgens gekopieerd. Een artieste als Madonna verscheen in die tijd in naveltruitjes, korte rokjes, (kapotte) netkousen en kleine kanten handschoentjes. Michael Jackson koos voor één glitterhandschoen, witte sokken van hetzelfde materiaal en korte jasjes die van het plaatselijke fanfarekorps gestolen leken.

Enorme blouses

Dat waren dan de minder gangbare outfits, maar de items die we massaal omarmden zijn met terugwerkende kracht wellicht nog schokkender te noemen. Zet een clip van Wham! of Spandau Ballet aan en je vraagt je af voor hoeveel personen die bandplooibroeken en enorme blouses ontworpen waren. Nou gewoon, voor één persoon. Maar we hielden van ruimzittende kleding. Droegen we niet een circustent van een blouse boven onze rare wijde broeken, dan was het wel een T-shirt in pasteltint met eroverheen de blazer: een colbert dat net zo ruim viel. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, vulden de kledingproducenten de schouders (voor mannen en vrouwen) op tot onnatuurlijke proporties met schoudervullingen. Kledingwinkels, toen vanzelfsprekend nog lang niet online actief, hingen zodoende vol met vierkant ogende kledingstukken.

Diadeem-zonnebrillen en cowboylaarzen

En dan onze accessoires. Het ding had geen naam, zoals nu de pilotenbril of vroeger de ziekenfondsbril of Oakley, maar er bestond een zonnebril die alleen maar uit een horizontaal streepje bestond. Als je hem achterover deed, fungeerde het als diadeem. Als je ermee op de foto ging, was het net of je ergens van verdacht werd, met zo'n zwart balkje voor de ogen. De wollen beenwarmer was zo'n ander item. Deze werden in de dansschool ook gedragen over de spandex-legging - vrouwen droegen die even vaak als leden van heavy metalbands. Cowboylaarzen waren misschien wel hipper dan ze nu zijn. De Italiaanse artieste Sabrina (Boys, Boys, Boys) droeg onder haar afgeknipte spijkerbroekje niet anders. Mannen droegen ze vooral onder hun lange spijkerbroek, hetgeen fabrikanten inspireerde om een puntlaars te maken die slechts tot onder de enkel reikte: een soort cowboy-instapschoen.