In de jaren '70 waren er in de damesmode vele naweeën van de sixties te zien, maar werd er ook een flink voorschot genomen op de toekomst. Sommige van die items zijn zelfs onverwoestbaar gebleken en als ze al niet om de zoveel jaar gerecycled worden, zijn ze tijdloos. Check deze tientallen jaren oude items die in geen kledingwinkel meer ontbreken.

 

De bell bottoms jeans

Ze stammen eigenlijk uit begin 19ste eeuw; de jeans met wijde pijpen in de vorm van bellen - oftewel bell bottoms. Ze werden toen vooral gedragen door matrozen. Maar in de jaren '60 en '70 kwamen ze in Europa en Noord-Amerika in de mode. Door de groei van online (kleding) shoppen, nu iedereen voor weinig geld een internet-provider vindt, is elke modeliefhebber via webshops en social media nog beter en sneller op de hoogte van de nieuwste trends. Dat is ook het geval met de nog veel geziene bell bottoms.

 

Gehaakte poncho

In het herfstseizoen zijn ze niet aan te slepen bij zowel fysieke als online kledingwinkels: de gehaakte poncho. Een fashionista als onze eigen Máxima Zorreguieta zweert bij het kledingstuk dat het midden houdt tussen een jas, omslagdoek en sjaal. Niet zelden wordt de poncho gecombineerd met een hoed. De gehaakte poncho wordt vaak genoemd in lijstjes met typische 70's-kleding.

 

Bruine kniehoge laarzen met hak
Echt onverwoestbaar en tijdloos is de bruine lederen laars met hak. Nooit echt weggeweest en te combineren met andere items tijdens elke gelegenheid. Met een lange of korte rok als zakelijke outfit, over een spijkerbroek of legging: net als Converse All Stars-sneakers of Dr. Martens-boots is deze kniehoge laars vaste prik in menig inloopkast.

 

De oversized zonnebril

Regen of zonneschijn, vooral in Italië gaan vrouwen de deur niet uit zonder hun veel te grote zonnebril. Die houden ze in winkels gewoon het liefst op, waar we hem in Nederland even achter op het hoofd schuiven. In de jaren '90 waren de monturen van bescheidener afmetingen, maar anno 2021 is de oversized zonnebril over de hele wereld weer een onmisbaar accessoire. De bril staat ook mooi bovenop een haardoek. Een ding is zeker: deze joekel van een zonnebril laat je niet snel ergens liggen.

 

Leren legging

Olivia Newton John maakte een onuitwisbare indruk in de slotscene van de film Grease, door in een ultrastrakke, glanzend zwarte legging haar tegenspeler John Travolta te verleiden. Het gerucht wil dat ze er na de opnames zelfs uitgeknipt moest worden: niet uit de film, maar uit haar broek. Hoe dan ook zien we deze broeken in deze eeuw dagelijks terug in het straatbeeld.